Upptäck ett Göteborg som du kanske inte känner till >
RESA
EN MATKUL-TURELL
LÄR DIG LAGA
Få kunskap om andra matkulturer på våra matlagningskurser >
FÅ NYA VÄNNER
NY MAT OCH
FRÅN DONSÖKAKA
Beställ boken här >
I BERGSJÖN
TILL MAKLOBE
Många gånger är det via maten som vi lär känna ett land eller en kultur. Dofter, smaker och matminnen som gör oss nyfikna på att veta mer. Men man behöver inte resa långt för att smaka världens mat. Våren 2014 gjorde jag en matkulturell resa i min hemstad Göteborg. Resan startade på Donsö i södra skärgården. Därifrån tog jag färjan till Saltholmen för att åka genom Göteborg med elvans spårvagn till Bergsjön i nordost. Vid hållplatser längs vägen har jag mött göteborgare med olika kulturella bakgrunder som delat med sig av sina liv. Vi har pratat matminnen och traditioner. Lagat mat och ätit tillsammans.
Det har varit en spännande resa som gjort mig ännu mera övertygad om att vi måste bli bättre på att bjuda in varandra och hitta nya mötesplatser.
Bokens innehåll
1. I detta kapitel möter vi Lanny Leifsson och Lise-Lotte Steen på Donsö. Vi lagar indonesiska rätter och pratar om gamla och nya mattraditioner.
2. Sam Badrbeigi som är spårvagnsförare bjuder på iransk mat vid Saltholmen. Sam som också är arkeolog och fotograf, berättar om en spännande utgrävning.
3. Michele Collins bjuder på söta kakor och berättar om steppdans och om konsten att göra teater av det vardagliga.
4. Hos Yannicks Kitchen pratar vi om matglädje och smakar på rätter från det franska köket med en svensk touch.
5. Vi fikar hos Cum Pane och Christiane Edberg, som delar med sig av sina tankar kring det hållbara samhället.
6. Sofia Helge berättar om den ekologiska biodlingen och vi smakar på mat som det är honung i.
7. Håkan Aludds matlagning är influerad av världens mat. Vi äter och funderar på vad som egentligen är svensk mat.
8. På Libabröd möter vi Nasif Fadel som från början var munk, men som bytte bana och blev bagare.
9. Hemma hos Celina Adamsson och Dembo Jatta äter vi mat från Gambia och Ungern. Vi pratar om maten som länken till släkten.
10. Jamen Omeirat visar oss runt i den lilla saluhallen och bjuder på lunch från Libanon.
11. Josephine Kofi visar hur man lagar mat från Gambia. Vi äter okragryta och pratar om framtiden.
12. Max Schneider och Lasse Lindström berättar om livet vid koloniodlingen. Max bjuder på mat med råvaror från odlingen.
13. Vi lagar mat från Kenya och lär oss att asante betyder tack på swahili.
14. Hemma hos Nedaa och hennes familj smakar vi på irakiska rätter. Nedaa berättar att hon gärna skriver dikter om mat.
Sökmotor
Use this form to find things you need on this site